İTÜ ile Strathclyde Üniversitesi Ortak Lisans Programı Başlatıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi ile Strathclyde Üniversitesi arasında Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği alanında uluslararası ortak lisans programı başlatılıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi ile Strathclyde Üniversitesi arasında arasında Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği alanında uluslararası ortak lisans programı başlatılıyor. İskoçya-Birleşik Krallığında alanında Dünya’nın önde gelen üniversitelerinden birisi olarak görülen Strathclyde Üniversitesi 2020’de The Sunday Times UK University of the Year award sıralamasında yer aldı.

İTÜ ve Strathclyde Üniversitesi karşılıklı işbirliği için 2016’da Mutabakat Anlaşması (MoU) imzaladı. 2017’de Strathclyde Üniversitesi Department of Naval Architecture, Ocean and Marine Engineering ile İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi (İTÜ-GİDBF) arasında stratejik işbirliği anlaşması imzalandı.2020 yılında ise Yükseköğretim Kurulu(YÖK) tarafından Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği Alanında Uluslararası Ortak Lisans Programı’nın kabulü gerçekleşti.

Program detaylarını paylaşan İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Dekanı Fakültesi Prof.Dr. Emin Korkut,

“2021 YKS tercihlerine göre programa kayıt yaptıracak olan öğrenciler, ilk 2 yıl İTÜ’de 3. ve 4. sınıflarda Strathclyde Üniversitesinde eğitim alacak. İTÜ GİDBF ister ise 3. ve 4. yıllarda Fakülte ’den öğretim üyeleri Strathclyde Üniversitesinde ortak lisans programında olan derslere katkıda bulunabilecek. Öğrencilerin bitirme projelerinde biri İTÜ’den diğeri Strathclyde Üniversitesinden olmak üzere iki danışmanı olacak. Başarılı öğrenciler Strathclyde Üniversitesinde Y. Lisans (MSc.) yapmak ister ise Y. Lisans sonunda Strathclyde Üniversitesi derecesi alacak.” dedi.

Programa kayıt olan öğrencilere yurt dışı sektör firmalarından burs desteği

Program kapsamında öğrencilere yurt dışı sektör firmalarından burs desteği de sağlanacağını belirten Korkut, “Herhangi bir öğrenci 3. yılda %70 ve üzeri not ortalaması başarır ise ayrıca 1000 £ burs kazanacak. Hem Strathclyde hemde İTÜ birbirlerini proje başvurularında Stratejik Ortak olarak gördüğünü beyan ederek Bunlar Avrupa Birliği projeleri, Global Challenges, Newton-Katip Çelebi fonlarından faydalanabilecek Kayıtlı olan ve Strathclyde Üniversitesi’nde okumaya hak kazanan her 10 öğrenci için 1 öğretim elemanı 6 ay süre ile Strathclyde Üniversitesi’nde araştırma yapmak üzere desteklenecek.  Bu destek seyahat, barınma ve yaşam giderlerini içeriyor. Yada 1 Doktora öğrencisinin Strathclyde Üniversitesinde bulunacağı dönemin öğrenim ücreti Strathclyde Üniversitesi tarafından karşılanacak.” dedi.