T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığınca (SSB) desteklenen, ADİK Tersanesi'nin ve ASELSAN'ın bir Teknoloji Kazanım Yükümlülüğü (TKY) Projesi olarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), İTÜNOVA ve ARI Teknokent tarafından yürütülen Türk Savaş Gemilerinin Hidro-Akustik Özelliklerinin İyileştirilmesi için Kavitasyon Tüneli ve Manevra Deney Sistemi'nin (KATMANSİS) açılış töreni fakültemizde gerçekleştirilmiştir. Törene SSB başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail KOYUNCU, TRtest genel müdürü Bilal AKTAŞ, fakülte dekanımız Prof. Dr. Emin KORKUT, akademisyenlerimiz, sektör temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katılmıştır.

Kavitasyon (1)

Törenin açılış konuşması gerçekleştiren fakültemiz dekanı Prof. Dr. Emin KORKUT, KATMANSİS projesi hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirmiştir. Prof. Dr. Emin KORKUT konuşmasında, projenin önemine dikkat çekmiş ve projenin başlangıcından günümüze kadar olan süreçle ilgili bilgiler vermiştir.

Kavitasyon (2)

SSB, İTÜ ve TRtest tarafından işletilecek olan Kavitasyon tüneli için fakülte dekanımızın konuşmasının ardından TRtest genel müdürü Bilal AKTAŞ konuşmasını gerçekleştirmiştir. AKTAŞ konuşmasında şirket hakkında bilgiler vermiş ve projedeki rolünden bahsetmiştir.

Kavitasyon (3)

Bilal AKTAŞ’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail KOYUNCU, projenin dünyanın hacimsel debi açısından dünyanın en büyük yedinci büyük tüneli olduğuna vurgu yapmıştır.

Kavitasyon (4)

Törende kapanış konuşmasını SSB başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR gerçekleştirmiştir. Prof. Dr. İsmail DEMİR konuşmasında, Kavitasyon tünelinin ülkemizi dünyada önemli bir oyuncu haline getireceğine vurgu yaparak, deneysel kabiliyetimizin bu tünelle önemli ölçüde arttığını belirtmiştir.

Kavitasyon (5)

SSB başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in konuşmasının ardından İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail KOYUNCU tarafından kendisine hatıra plaketi takdim edilmiştir.

Kavitasyon (6)

Kavitasyon (7)

Konuşmaların ardından Kavitasyon tüneli binasına geçilmiştir. Bina girişinde kurdele kesilerek tünel hizmete sunulmuştur.

Açılışın ardından SSB başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail KOYUNCU, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Emin KORKUT, KATMANSİS Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ömer Gören ve katılımcılar test kesitinin bulunduğu bölgeye gelerek burada gerçekleştirilen, bir pervane modelindeki kavitasyon oluşumunu izlemişlerdir.

Kavitasyon (8)

Kavitasyon (9)

Ardından fakülte öğretim üyemiz Doç. Dr. Uğur Oral ÜNAL, tesisin imkanlarından, hangi tür testler yapılabileceğinden bahsetmiştir.

Kavitasyon (10)

Kavitasyon tünelinin ardından SSB başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail KOYUNCU, Fakülte dekanımız Prof. Dr. Emin KORKUT ve katılımcılar İTÜ Ata Nutku Gemi Model Deney Laboratuvar geçerek burada bulunan Manevra Deney Sistemini incelemişlerdir. KATMANSİS proje yürütücüsü Prof. Dr. Ömer GÖREN tarafından detaylı bilgilendirmeler katılımcılara sunulmuştur.

Kavitasyon (11)

Törenin ardından SSB başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, Prof. Dr. Kemal KAFALI Konferans salonundan öğrencilerle bir araya gelerek tecrübe paylaşım toplantısı gerçekleştirmiştir.

Kavitasyon (12)