Fakülte Takımlarımızdan İTÜ AUTOBEE ROBOBOAT 2024’te Dünya Birincisi Oldu

Robonation tarafından düzenlenen RoboBoat 2024 yarışması Türkiye, Kanada, Endonezya, Meksika, Polonya ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere 6 ülkeden 16 takımla 5-11 Şubat 2024 tarihlerinde Sarasota, Florida, ABD'deki Nathan Benderson Park'ta gerçekleştirildi. İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi altında Dr. Öğr. Üyesi Cihad Delen danışmanlığında çalışmalarını sürdüren İTÜ AUTOBEE takımı Roboboat 2024 yarışmasına İTÜ’yü ve Türkiye’yi temsil eden tek takım olarak katıldı.

Roboboat yarışmasında takımlara verilen otonom görevler ise şöyledir:

Görev 1: Kanal içerisinde ilerleme
Görev 2: Rota takip etme
Görev 3: Kıyaya yanaşma
Görev 4: Ördek Yıkama
Görev 5: Hız testi
Görev 6: Sekizgen bir alan içerisinde öğeleri toplama
Görev 7: Sekizgen bir alan içerisinde öğeleri dağıtma
Görev 8: Eve Dönüş

Yarışmada 16 takım arasından en fazla görev başaran takım olan İTÜ AUTOBEE Takımı yarışmadan birinci olarak ayrılmıştır. Yarışma takılan ünivesiteler arasında University of Michigan, Cornell University ve Georgia Institute of Technology gibi saygın üniversitelerle yarışan takım otonom tekne büyük bir başarıya imza atmıştır. Birinciliğin yanı sıra İTÜ AUTOBEE takımı Roboboat jürisi tarafından özgün tasarımı sayesinde System Assessment ödülü ve Cost Efficient ödüllerini de almıştır. Bu büyük başarıya imza atan öğrencilerimiz şöyledir:

Fuat Peri (Kaptan)
Sencer Yazıcı
Duygu Ünlü
Selen Cansun Kırgöz
Batuhan Özer

ITU Autobee takımını geçen sene Norveçte düzenelen NJORD 2023 yarışmasında da yine dünya birinci olmuştu, Roboboat yarışmasından elde ettiği derece ile başarısını bir kez daha ispatladı.

İTÜ Autobee Ekibi yarışma için tamamen otonom özelliklere ve katamaran gövde formuna sahip VesselBee03 isimli model tekneyle yarışmaya katılmıştır. VesselBee03, otonom bir geminin mekanik ve hidrodinamik tasarıma, gelişmiş navigasyon ve kontrol sistemlerine ve gelişmiş elektrik mimarisine sahiptir. Gemi üzerindeki sensörler ve tamamen kendine ait özel otonom algoritmalar ile geminin birçok otonom görevleri son derece hassas bir şekilde tamamlayabilme kabiliyetine sahiptir. Dinamik deniz koşullarında görev verimliliği, manevra kabiliyeti ve uyarlanabilir stratejiler açısından otonom teknolojilerin bir geminin dizayn spiraline ve uygulamasına dahil edildiği modern ve özgün bir tasarımdır.

Takım hakkında ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki linkten alabilirsiniz:

https://www.ituautobee.com/

https://www.linkedin.com/company/ituautobee/

ROBONATION NEDİR?

RoboNation, yılda 250.000'den fazla öğrencinin katılımını sağlayan 9 Uluslararası Yarışma Programı aracılığıyla öğrencilere uygulamalı eğitim deneyimleri yolu sağlamayı misyon edinmiş, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.

ROBOBOAT NEDİR? (Link: https://roboboat.org/ )

RoboBoat, öğrencilerin çeşitli otonom (kendi kendine sürüş) görevlerle takımlara meydan okumayı amaçlayan bir dizi testte ASV'ler olarak bilinen kendi kendini süren robotik tekneler tasarladığı, inşa ettiği ve bunlarla yarıştığı uluslararası bir yarışmadır. 2024 teması Denize Düşen Ördekler olan yarışmanın her takımın gerçek zorluklarla mücadele etmek için test ettiği bir uluslararası yarışmadır.

oto3
oto5
oto2