İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), küresel ölçekte akademik ve bilimsel işbirliklerini güçlendirmeyi sürdürüyor. İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi ve MARIN (Hollanda) son iki yıldır süren işbirliklerini bir protokolle daha da güçlendirdi.

Protokol sözleşmesi MARIN ile İTÜ arasında 5 yıllık süreyle Kasım 2023’te imzalandı. MARIN, İTÜ Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi’ndeki lisansüstü programlara kayıtlı öğrencilere burs verecek. Söz konusu programlar; Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği, Açık Deniz Mühendisliği ve Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği olarak belirlendi.

Doktora öğrencileri son iki yıl Hollanda’da

Lisansüstüne kayıtlı öğrencinin hem İTÜ hem MARIN tarafında bir tez danışmanı olacak. Tez konusunu her iki kurumdaki danışmanlar ortak olarak belirleyecekler. Öğrencinin resmi mezuniyeti İTÜ’de gerçekleşecek savunma ile olacak.

Yüksek lisans seviyesinde, öğrenci İTÜ’deki savunması dışında tezini bir de Hollanda’da MARIN’e karşı sunacak. Yol ve otel masrafları MARIN’in sorumluluğunda olacak. Doktora seviyesinde, öğrenci ilk iki yılını Türkiye’de, son iki yılını ise Hollanda’da geçirebilecek. MARIN; öğrencinin Türkiye’deki süresi boyunca yaklaşık 500 Euro, Hollanda’daki süresi boyunca ise 1500 Euro civarı burs ödemesi yapacak.

İşbirliği kapsamında bugüne dek iki yüksek lisans öğrencimiz burs almış ve iki akademik yayın yapılmıştı. İşbirliği protokolüyle bu sayının önemli ölçüde artması öngörülüyor.

marin-protokol-tw